GoudBoeren

goudboeren logo

* Genomineerd voor de Academie Minerva prijs voor Vormgeving
* Winnaar van de Academie Minerva Aanmoedigingsprijs

Moestuin & Café

Nieuwe Ebbingestraat 71, te Groningen

Mijn afstudeerproject bestaat uit een café en moestuin welke zijn gebaseerd op sociaal kapitaal en sociale cohesie. Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat klanten van de voedselbank zich vaak sociaal geïsoleerd voelen en zich meer onder de mensen willen begeven. Socialisatie is niet het hoofddoel van de voedselbank, dat is het verstrekken van voedsel. Tijdens mijn onderzoek kwam ik de Sociale Kruideniers tegen in Vlaanderen. Hier werd gebruik gemaakt van een moestuin als toeleverancier van producten en als ontmoetingsplek. Dit leek mij een ideaal uitgangspunt als ontwerper. Zo ben ik gekomen op mijn project GoudBoeren, waarin het socialiseren belangrijk is en de klant een actieve rol krijgt bij het verkrijgen van voedsel.

Klanten van de voedselbank kunnen zich aanmelden bij GoudBoeren, wanneer zij op zoek zijn naar een fijne dagbesteding en socialisatie.

GoudBoeren biedt twee mogelijkheden aan; in het café werken of in de moestuin. Het café is gelegen aan de commerciële zijde van de locatie (Nieuwe Ebbingestraat) en de moestuin aan de andere zijde (Boterdiep), waar meer ambachtelijke bedrijvigheid is.

Cafe
Moestuin

Arm en niet arm komen elkaar tegen en ervaren door de gemeenschappelijke doelen sociale steun. Door de interactie, participatie en bijdrage aan de omgeving is dit het nieuwe uitje.

In de moestuin hebben de klanten de gelegenheid om zelfvoorzienend te zijn in een deel van hun dagelijkse groenten en/of fruit. Ze kunnen letterlijk hun eigen boontjes doppen. De verantwoordelijkheid voor de tuinen ligt bij de gebruiker zelf. De opstelling van de moestuintjes is gericht op interactie. Door deze opstelling is er van alle kanten zicht op andere mensen die in de moestuintjes werken. Hierdoor wordt het gemakkelijker om gezellig te kunnen kletsen tijdens het tuinieren.

moestuinbakken technische tekening
De gemeenschappelijke kruidentuin voorziet het café van kruiden en gebruikt deze voor het maken van kruidenthee. Ook bij de bereiding van broodjes worden de verse producten gebruikt. Daarnaast worden de kruidenplantjes verkocht in het cafégedeelte. De vormgeving leidt de bezoekers van het café naar de kas middels bakken die naast het centrale pad zijn opgesteld.

Een deel van de oogst wordt gedistribueerd met behulp van een oude kar naar lokale ondernemingen, zoals GoudHeerlijk. Op deze manier vervullen de klanten een functie in de omgeving en maken zij er deel van uit.

relatie straat
Het toppunt van streekgebonden producten; lokaal uit eigen stad.

Velen ervaren de Nieuwe Ebbingestraat als lang, recht en eentonig.
“We gaan de Ebbingestraat mooier en groener maken” – wethouder Jan Seton.
(Kop d’r veur, wijkkrant Hortusbuurt & Ebbingekwartier, mei/juni 2013)

Mijn ontwerp is een mooie bijdrage aan de plannen om de straat te voorzien van meer groen en sociale cohesie.

plattegrond
– Uiteenlopende verhalen van de doelgroep